Literatuur
- "Stadsbeek en muur na eeuwen boven water". In: Stentor, 08-12-2006. ("Aan de Bruggestraat in Harderwijk zijn gisteren de sporen gevonden van een stadsbeek met houten beschoeiingen en een kademuur [...]")
- "Archeologisch vervolgonderzoek". In: Stentor, 21-12-2006
- "Nog een maand doorgraven". In: Stentor, 21-12-2006
- "Bouw amusementscentrum moet wachten op archeologisch onderzoek". In: Stentor, 27-01-2007
- "Harderwijk ouder dan gedacht". In: Stentor, 27-01-2007 (Met foto van de opgraving. "De vondst van een stenen woning uit de dertiende eeuw bij de Bruggestraat kan een ander licht werpen op de ontstaansgeschiedenis van Harderwijk [...] Aan de dikte van de muur te oordelen is het nu opgegraven huis bovendien bewoond geweest door een hooggeplaatst persoon. Projectleider Martin Schabbink van adviesbureau Raap, dat sinds twee maanden archeologisch onderzoek verricht op de locatie waar een amusementscentrum komt, heeft het zelfs over een soort van stadskasteel. Hij vermoedt dat het pand aan de straatzijde een houten aanbouw kende en hoopt daar nog sporen van te vinden. [...] Hoelang het pand er al stond is niet te zeggen, maar in de veertiende eeuw had het in ieder geval plaats gemaakt voor herberg Den Hollandschen Tuin. Op een diepte van ongeveer drie meter zijn deze week ook de contouren blootgelegd van een dubbel grachtenstelsel. De twee waterlopen zijn respectievelijk twee en drie meter breed en lopen evenwijdig aan elkaar. De achterste gracht moet reeds in de dertiende eeuw zijn gedempt, want op deze plek is een akkerpakket uit die periode aangetroffen. Verder hebben de archeologen diverse cirkelvormige verkleuringen in de bodem gevonden met sporen van ronde houten palen voor woningbouw. Voor Schabbink is het vrijwel zeker dat er een hoekmuur van het uit de veertiende eeuw stammende Heilige Geestgasthuis is opgegraven. [...]" De nieuwbouw is uitgesteld)
- "Stadskasteel verdwijnt uit zicht". In: Stentor, 03-03-2007. ("Het amusementscentrum van Krijco aan de Bruggestraat in Harderwijk krijgt geen glazen vloergedeelte. [...] Teamleider Martin Schabbink van Adviesbureau Raap, dat drie maanden lang archeologisch onderzoek verrichtte aan de Bruggestraat, toont zich ontzet door het besluit. [...]". Gezocht wordt naar mogelijkheden voor een vitrine in de gevel. Het doorgaan van opgravingen op het terrein van Krijco aan de Vijhestraat is nu onzeker geworden)
- Schabbink, M., Bruggestraat 8-10. Stadskernonderzoek in Harderwijk. Evaluatieverslag opgraving HAHB4 en 5. Rapport, Amsterdam (RAAP), 2007 [25 blz. ISBN -].
- Boer, Peter, "Het bakstenen huis". In: Vittepraetje, kwartaalblad Oudheidkundige Vereniging Herderewich, [ISSN 1386.1484], jrg 13 [2009], nr 3, blz. 13-15
- Schabbink, Martin, Stadskernonderzoek in Harderwijk, Bruggestraat 8-10 en Vijhestraat 30-32, deel in de serie 'RAAP-rapport', nr 2080. Amsterdam (RAAP Archeologisch Adviesbureau), 2010 [320 blz. ISBN ]